Een droge huid- Hoe kom je er aan en hoe kom je er vanaf?

Als je last hebt van een droge huid heb je net als ik vast al oneindig veel zalfjes en crèmes geprobeerd in de hoop je huid lekker te laten aanvoelen. Want een droge huid voelt trekkerig en kan gaan jeuken. Wil je weten wat de oorzaken zijn van een droge huid en hoe je er vanaf komt? Dan kunnen onderstaande tips je vast op weg helpen naar een aangename zachte huid.

Een droge huid – wat is er aan de hand?

Om antwoord te weten op deze vraag is het goed even te weten waar onze huid uit samengesteld is. Want onze huid is een bijzonder iets… Je staat er niet bij stil hoe hard er gewerkt wordt om deze steeds te vernieuwen! Elke dag, ook terwijl je slaapt, worden nieuwe huidcellen aangemaakt die langzaam opschuiven naar de oppervlakte en veranderen in hoorncellen – de buitenste cellen die we zien. Deze hoorncellen zijn omgeven door huidvetten. Het gaat allemaal vanzelf, een prachtig ontwerp.
Maar hoe komt het dan dat dit prachtige natuurlijke proces verstoord kan raken?

droge huid

 

Wat zijn de belangrijkste oorzaken van een droge huid?

 • Contact met stoffen die de huidvetten doen verdwijnen
  Zeep en andere reinigingsmiddelen spoelen letterlijk je huidvetten weg. Je merkt het als je een bad neemt waar badschuim aan toegevoegd is. Na afloop zit er een vette aanslag op je bad. Dat zijn dus je huidvetten! Zelfs water – en dan met name warm water, heeft een nadelig effect op je huid.
 • Omgevingsfactoren
  In de wintermaanden heeft de wind en koude droge lucht een uitdrogend effect op onze huid. Binnen is het door de centrale verwarming dan vaak weer warm en droog en ook dit is niet gunstig voor onze huid.
 • Erfelijke aanleg voor droge huid
  Of je huid droog is of juist heerlijk aanvoelt is ook wel een stuk erfelijk bepaald. Net zoals door de genen informatie wordt doorgeven hoe lang je wordt en welke kleur ogen je hebt, is al bepaald hoe je huid zal zijn. In deze categorie behoor ik zelf ook. Ik weet als geen ander hoe vervelend jeuk is en de oorzaak kan je niet echt wegnemen, enkel de gevolgen behandelen en zo goed mogelijk mee omgaan.
 • Huidziekten
  Bij sommige huidziekten is 
  de huid extreem droog, schilferig en veroorzaakt de aandoening enorme jeuk.
 • Leeftijd
  Als je ouder wordt gaan natuurlijke systemen in ons lichaam minder goed werken, dus ook de aanmaak van nieuwe huidcellen. Vocht wordt minder goed vastgehouden en dat merk je vooral aan de huid van de onderarmen en onderbenen. Ook staat iemand die ouder wordt veel langer bloot aan de eerste twee oorzaken die ik vermelde, namelijk schadelijke stoffen en de omgevingsfactoren.

droge huid

 

Tips om droge huid te voorkomen

 • Draag altijd handschoenen als je met schoonmaakmiddelen aan de slag gaat en kies voor natuurlijke zepen met minder schadelijke stoffen.
 • Moet je beroepshalve (kok, verpleger, monteur, schoonmaker) toch je handen veel wassen, kies dan voor een voedende handcrème met plantaardige oliën zoals olijf, amandel, jojoba, avocado etc. Deze bevatten vetzuren die lijken op onze van nature aanwezige vetzuren in onze huid en daardoor ook heel makkelijk door de huid worden opgenomen.
 • Douche kort en niet te heet en gebruik een douchegel zonder sls en parfum.
 • Verzorg en bescherm je huid met een natuurlijke goed voedende crème met plantaardige oliën die je huid probleemloos opneemt.
 • Plaats een luchtbevochtiger in huis.
 • Draag handschoenen als je in de winter naar buiten gaat.
 • Let er op welke kleding je draagt! Als je huid al van nature droog is zal kleding met stoffen als nylon en polyester voor jeuk zorgen. Ook wol zal je huid behoorlijk irriteren. Ik kan me nog goed herinneren hoe ik als kind baalde van mijn kleding op de voetbaltraining. Dan moest je op zaterdagochtend al vroeg je bed uit, kwam daarna het allerergste: die hoge voetbalsokken met beenbeschermers, waardoor ik verging van de jeuk. Toen wist ik nog niet dat je het beste kunt kiezen voor kleding met katoen en beter niet met synthetische materialen.

Wat te doen aan een droge huid?

Zoals ik al eerder vermelde is de huid een fantastisch orgaan dat bij schade zichzelf hersteld. Als de huidvetten zijn weggespoeld, worden deze vanzelf vervangen! Echter op 1 voorwaarde: dat de huid met rust gelaten wordt.
Maar wat als dit niet voldoende is omdat je nu eenmaal een droge huid hebt?
Kies dan voor een crème of lotion die je huid echt biedt waar het zo enorm nood aan heeft. In tegenstelling tot minerale oliën die de huid nog meer uitdrogen worden plantaardige oliën door de huid opgenomen en herstellen van binnenuit.

droge huid

 

Is een vette crème het beste?

Je zou denken hoe vetter de crème, hoe beter voor de droge huid maar dit klopt niet altijd.
Vaseline is ook vet en het wordt als een beschermende laag op je huid beschouwd. Maar vaseline is een minerale olie, een petroleumderivaat. Lees meer. Deze  sluiten de huid af waardoor deze lui wordt en zelf minder vetzuur gaat produceren. Het beoogde doel wordt dus eigenlijk niet bereikt. In tegendeel – je huid wordt er nog droger door. Plantaardige oliën zoals amandelolie, sheaboter en tarwekiemolie voelen minder vet aan omdat je huid ze probleemloos opneemt. Hoe meer verschillende soorten van deze plantaardige ingrediënten, hoe rijker de crème zal zijn en hoe beter je huid gevoed wordt. Door deze ingrediënten zal je huid niet vettig aanvoelen! Wat wel vet aanvoelt en heel goed is voor de huid is Sheaboter.

Welke producten van Purity Herbs zijn het best voor droge huid?

De producten van Purity Herbs zijn bijzondere samenstellingen van verschillende plantaardige oliën en huidherstellende IJslandse kruiden. Deze unieke combinaties bieden een enorme ondersteuning voor het behandelen van een droge huid.
Even onze absolute aanraders op een rijtje met de belangrijkste ingrediënten:

Viking Balsem
Dit is meer een zalf dan een crème met 15 IJslandse kruiden. Viking balsem kan bij problemen ook voor het gezicht gebruikt worden maar doordat hij zo vettig is, vind ik dit zelf niet prettig en zijn er andere crèmes die aangenamer zijn.
Aanwezige plantaardige oliën: Amandelolie en Bijenwas

Kamillecrème
Deze crème bevat 4 soorten heilzame kamille die de huid tot rust brengen. Deze crème is ontworpen voor een baby wiens huid bij geboorte gebarsten was van de droogte. Qua dikte zit hij tussen de Viking Balm en de Wondercrème in.
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Bijenwas, Jojobaolie, Sheaboter, Goudsbloemolie, Tarwekiemolie.

Wondercrème
Dit is een enorm voedende crème met14 IJslandse kruiden die de huid kalmeren en verbeteren.
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Jojobaolie, Bijenwas, Sheaboter, Tarwekiemolie, Goudsbloemolie,

Haaiencrème
De aanwezigheid van haaienleverolie en de daarin aanwezige squalane geeft deze crème zijn voedende kwaliteiten voor het behandelen van een erg droge huid.
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Haaienleverolie, Bijenwas, Jojobaolie,  Sheaboter, Tarwekiemolie, Goudsbloemolie.

Calendula Olie
Calendula staat alom bekend voor zijn huidherstellende eigenschappen en deze olie is makkelijk aan te brengen op het lichaam. Smeert goed uit en trekt goed in de huid.
Aanwezige plantaardige oliën: Amandel-, Calendula- en Jojoba olie.

Rozenwonder
Rozenwonder is een luxe gezichtscrème voor de droge, rijpere huid  en bevat ingrediënten met rimpelherstellende eigenschappen.
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Zuivere Bijenwas, Jojobaolie, Sheaboter, Tarwekiemolie, Avocado Olie.

Herbal Wonder
Dit is dezelfde crème als de Rozenwonder maar zonder etherische oliën. Dit maakt de crème nog meer geschikt voor de enorm gevoelige, droge huid en eczeemhuid.
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Jojobaolie, Zuivere Bijenwas,  Sheaboter, Tarwekiemolie, Avocado Olie.

Gezichtsserum
Het serum bevat een bijzonder mooie samenstelling aan plantaardige oliën waar je huid van opfleurt. De rimpelherstellende ingrediënten zoals duindoorn en Tamanu zijn geconcentreerd aanwezig en zijn een enorme boost en een waar genot voor je gezicht!
Aanwezige plantaardige oliën: Zoete Amandelolie, Avocado Olie, Goudsbloemolie, Jojobaolie.

 

Mijn lange zoektocht naar verzorgingsproducten waar mijn huid echt wel bij vaart is beëindigd. Wilt u de producten van Purity Herbs ook zelf ervaren? Bezoek dan de webshop of neem contact op voor een gratis sample.