Goudsbloem (Calendula Officinalis) is goud voor je huid!

Ik kan ze mij nog goed herinneren, de oranje bloemen in de tuin van mijn ouders. “En dit is goudsbloem ofwel Calendula Officinalis” zei mijn vader trots tegen de zoveelste bezoeker die een rondleiding kreeg. Echt, mijn vader las zoveel in tuinboekjes  dat hij van elk plantje wat op onze bodem groeide de Latijnse naam uit zijn hoofd kende!

Het was pas veel later dat ik ging beseffen dat deze oranje Calendula bloempjes niet alleen mooi waren, maar ook bijzonder heilzame eigenschappen bezaten…

Goudsbloem of Calendula?

Goudsbloem en Calendula – het woord wordt beide gebruikt en slaat op dezelfde bloem. Calendula is de Latijnse naam en is afkomstig van  het woord “calendae” wat bij de Romeinen de eerste dag van de maand was. Heel toepasselijk als je weet dat deze eenjarige plant zeer lang, bijna elke maand van het jaar bloemen draagt. Wegens de helende eigenschappen die dit plantje bezit is de benaming “officinalis” er aan toegevoegd. Officinalis verwijst naar “officina” voor apotheek of apothekerslaboratorium. Met zijn geel – oranje blaadjes doet het bloemetje aan goud denken en als je huidproblemen hebt is het ook echt goud waard!

Goudsbloem

Heilzaam voor de huid

Het gebruik van goudsbloem om de huid te verbeteren gaat ver terug.

 • De Egyptenaren gebruikten al goudsbloemen omwille van hun verjongende eigenschappen.
 • In Rusland staat Calendula bekend als Russische penicilline omdat het ontsmettend werkt op de huid.
 • In de Amerikaanse burgeroorlog (1861 tot 1865) werd goudsbloem gebruikt door soldaten om hun huidwonden mee te behandelen.

Goudsbloem is dus echt een enorme aanrader om je huid mee te verzorgen en heden ten dage is Calendula niet meer weg te denken in een natuurlijke verzorging. Let er bij aanschaf wel op dat de rest van de crème of zalf ook natuurlijk is! Lees hiervoor de ingrediëntenlijst en vermijd schadelijke synthetische ingrediënten.

Eigenschappen Goudsbloem / Calendula

 • Versterkt de huid en reinigt
 • Werkt ontsteking werend ( ook wel plantaardig jodium genoemd) voor algemeen letsel of infectie ( kneuzingen, bloedingen, zweren)
 • Versoepelt de huid
 • Werkt herstellend, wondhelend
 • Is schimmelwerend
 • Antiseptisch ( bacteriedodend)

Bij welke huidproblemen wordt Goudsbloem aangeraden?

 • Schaafwonden, snijwonden en elke oppervlakkige wond
 • Etterende wonden, moeilijk helende wonden, doorligwonden
 • Wonden in de mond zoals aften
 • Zonnebrand en brandwonden
 • Diverse soorten kloven, tepelkloven
 • Eczeem en psoriasis

Goudsbloem in IJsland is krachtiger

Uit onderzoek  blijkt dat deze IJslandse kruiden kleiner zijn en daardoor krachtiger vergeleken met kruiden uit het buitenland. Door de lange winters en korte zomers zijn deze planten kleiner dan planten die elders groeien. De werkzame stoffen in de kruiden zijn dus geconcentreerder dan in kruiden die in een ander klimaat groeien en hebben meer effect op de huid!
Door het mengen van goudsbloem met andere kruiden krijgt elk product zijn specifieke magische kracht.

Het zaaien en oogsten van deze bloemen

In tegenstelling tot vele andere kruiden die op verschillende plekken in de IJslandse wildernis worden geplukt, wordt deze goudsbloemplant gezaaid. Wegens de koude weersomstandigheden gebeurt dit in een serre en als de plantjes groot genoeg zijn worden ze verplant naar de volle grond. In deze ongerepte natuur groeien de plantjes verder en vanaf juni kunnen de eerste bloemen geoogst worden. Om de beste kwaliteit te bereiken gebeurt dit ‘s ochtends op een droge, zonnige dag als de bloemen net open zijn. Enkel de bloem wordt geoogst en gedurende drie maanden komen er steeds nieuwe bloemen op de plant en worden deze geoogst om later verwerkt te worden in de producten.

Asta plukt goudsbloem

Het verwerken tot goudsbloemolie

De bloemen worden vervolgens gedurende ongeveer 2 weken gedroogd en verwerkt. Van een deel wordt tinctuur gemaakt, dat wil zeggen een oplossing in alcohol, voor gebruik in de reinigingstonic. De rest wordt vermengd met amandelolie zodat de heilzame stoffen van de Calendula vrij komen en na 3 weken wordt deze mengeling gezeefd en geperst.

calendula droog

Goudbloem kan je zelfs eten!

Niet alleen voor de huid is Goudsbloem goud waard maar je kunt er ook je salade of ijscoupe een zomers tintje mee geven! Of maak je aardappelpuree oranje, het is een stuk goedkoper dan saffraan.

Goudsbloem als snijbloem

Een eenvoudige bloem kan prachtig zijn op je tafel! Tijd om dit bloempje wat meer te waarderen!

Goudbloem in Purity Herbs producten

In heel wat producten wordt deze zelf geproduceerde Goudsbloemolie verwerkt. Er is zelfs een lichaamsolie die deze naam draagt.

Calendulaolie in de webshop