Cosmetica zonder conserveringsmiddelen
Cosmetica producten zonder conserveringsmiddelen komen niet zo vaak voor. Welk product je ook in handen neemt, het barst van de conserveringsmiddelen. Je staat er gewoon niet bij stil, maar zonder conserveringsmiddelen zou de crème die u onlangs heeft aangeschaft al lang bedorven zijn.
Conserveringsmiddelen leiden tot allergiën!
Nederlandse dermatologen merken een stijging van het aantal patiënten met allergieën en dringen erop aan de hoeveelheid van deze chemische ingrediënten fors te verminderen.
Maar dat is niet eenvoudig want grote producenten maken miljoenen stuks tegelijk, die ook nog lange tijd in de rekken van grootwarenhuizen en winkels staan. En eens het product is verkocht en geopend, verwachten klanten dat ze het ook nog een jaar kunnen gebruiken.
“Maar ik ben niet allergisch” denkt u misschien, dus ik kan het veilig gebruiken.
Vaak komt een allergie van de ene dag op de andere en het is aan te raden niet te wachten tot het zover is. Bedenk dat alles wat u op uw huid smeert, ook voor een deel in uw lichaam terecht komt en schade aanricht in uw immuunsysteem en andere vitale organen. Vraag u dus af of u uw dagcrème zou durven opeten. Als uw antwoord ‘nee’ is, zou het raadzaam zijn dit product ook niet op uw kostbare huid te smeren.
Is een product met het label “parabenenvrij” dan goed?
Steeds meer studies maken de consument bewust van de noodzaak verzorgingsproducten ‘zonder parabenen’ aan te schaffen maar is dit het enige bewaarmiddel dat u beslist dient te mijden? Bemerk dat nu ook veel cosmeticabedrijven met een ‘zogenaamde’ natuurlijke lijn met ‘parabeen-vrije’ producten op de markt komen maar de parabenen vervangen hebben door stoffen die nog veel onveiliger zijn.
Ingrediënten die u best kunt vermijden in uw verzorgingsproducten:
- methylchloroisothiazolinone/methylisothiazolinone
- quaternium-15
- 2-bromo-2-nitropropane-1,3-diolaka (AkaBronopol)
- diazolidinyl urea
- imidazolidinyl urea
- DMDM Hydantoin
- triethanolamine
- Benzyl alcohol/ benzyl benzoate – er is ook een natuurlijke variant van benzyl benzoate, onttrokken uit etherische olie. Deze natuurlijke variant is biologisch afbreekbaar en geautoriseerd in biologische producten. Lees meer.
Is een product met het label “dermatologisch getest” dan goed?
Dit etiket geeft mensen een vals gevoel van veiligheid. Kijk bijv. naar methylisothiazolinone, kort genoemd MI.
Sinds 2005 wordt MI volop in verzorgingsproducten verwerkt en werd het als veilig bestempeld door de Europese Comissie. Maar dermatologen willen MI het liefst uit alle cosmetica zien verdwijnen aangezien er een direct verband bestaat tussen het gebruik ervan en de toename van allergieën en eczeem. Dit probleem is pas later aan het licht gekomen doordat miljoenen mensen het gingen gebruiken.