IJsland: het zuiverste land ter wereld

 

IJsland is spectaculair! Het is een land waar water en vuur elkaar ontmoeten, en waar watervallen en hete bronnen het landschap met ontzag vervullen. IJsland is een land waar de omgeving, de lucht en het water zo zuiver zijn, dat je er het liefst wil blijven.

In de IJslandse vlag zie je deze 3 elementen terug:IJsland vlag

Blauw: water
Wit: sneeuw
Rood: vuur

De bevolking in IJsland

IJsland is het minst bevolkte land van Europa. Er wonen slechts 300.000 inwoners (3,6 inwoners per km²) en daarvan woont 2/3 in of rond de hoofdstad Reykjavik. Hoe koud en donker het land soms is, de inwoners zijn warm en vriendelijk en altijd in voor een praatje.

Wat is de gemiddelde temperatuur in IJsland?

Je moet echt naar IJsland gaan voor de adembenemende landschappen en de zuiverheid van de natuur want warm is het nooit. De hoogste temperatuur is in Juli gemiddeld 15℃ en in de winter schommelt de temperatuur tussen de -4℃ en -14℃. Door de noordelijke ligging van IJsland wordt het in de zomer nauwelijks donker en in de winter van novenber tot januari maar een paar uur licht. 

Midzomernacht in IJsland

Midzomernacht (Jónsmessa),  een nationale feestdag valt op 24 juni en is officieel de langste dag van het jaar. De zon tipt bij het ondergaan alleen de horizon aan en begint dan weer aan zijn opkomst. Echt een aanrader om te ervaren hoe het in de diepste uren van de nacht niet donkerder is dan een lichte schemering en zelfs de vogels fluiten alsof het dag is. 

Het IJslandse landschap

Het landschap in IJsland is bergachtig en opvallend is dat er vrijwel geen bomen zijn, enkel struiken. Het binnenland is vrijwel onbewoond en in de winter totaal niet toegankelijk. Gedurende de zomer kan je met een terreinvoertuig over de puin- en gravelwegen het ruige landschap doorkruisen. IJsland heeft vier nationale parken.

 • Vulkanen: IJsland ligt op de Midden-Atlantische rug, het scheidingsgebied van een aantal tektonische platen die langzaam uit elkaar drijven. Het nationale park Þingvellir is de enige plek ter wereld waar dit zo duidelijk te zien is. IJsland ligt ook op een hotspot, dat zijn plaatsen waar de aardkorst zo dun is dat het onderliggende magma tot zeer dicht onder het aardoppervlak kan komen. Beide fenomenen zorgen voor de relatief hoge vulkanische activiteit op IJsland. In 2010 barstte de Eyjafjallajökull  uit en werd het vliegverkeerd dusdanig verstoord dat IJsland veel meer bekendheid kreeg.

IJsland

 • Gletsjers: Ruim 10% van het land is bedekt met gletsjers. De grootste is de Vatnajökull met een ijskap van wel 900 m dikte en groter dan alle gletsjers in noorwegen en de Alpen bij elkaar. Elk jaar valt er 10 meter sneeuw op deze gletsjer. Met een gids kan je op de gletsjers wandelen.
  Het Jökulsárlón gletsjermeer is een van de grootse natuurwonderen van IJsland. Verspreid over het meer drijven kleine en grote ijsblokken in het water. Het strand zwart en ligt bezaaid met ijsblokken waardoor het strand de naam Diamond Beach kreeg.
 • IJsgrotten: Tussen de gletsjers vormen zich ijsgrotten die je onder begeleiding van een gids kunt bezoeken. Je komt in een magische wereld van puur ijs terecht
 • Geisers: IJsland staat bekend om dit natuurwonder. Tot 1950 kwamen er nog 30 geisers voor maar deze zijn nu niet meer actief of worden opgevangen voor de warmwatervoorziening. De enige bron waar dit nog te bewonderen valt is Strokkur vlak bij “geysir”. Om de de 4-8 minuten spuit het warme water 20 meter de lucht in en veel toeristen staan er omheen om het juiste moment vast te leggen.

IJsland geiser

 

 • Watervallen: In IJsland komen er vele indrukwekkende watervallen voor, in het IJslands een “foss” genoemd. Sommige liggen subtiel verscholen, andere zijn groot en imposant. De Dettifoss is qua watervolume de grootste waterval van Europa. Ze zijn een streling voor het oog van elke natuurliefhebber en in de winter als ze bevriezen nog adembenemender.
 • Hotsprings: In IJsland is het grondwater zo warm dat verspreid over het land zo’n 170 geothermische baden liggen. Sommige zijn heel klein te midden van ongerepte natuur. Andere zijn luxueuze welness resorts geworden zoals “the blue lagoon” dichtbij de hoofdstad en de baden van Myvatn in het vulkanische landschap in het Noorden. Je onderdompelen in het hete water is nog net iets magischer in een winterse setting. 
 • Zwart strand: In IJsland zijn sommige stranden zwart als gevolg van verschillende vulkaanuitbarstingen.

 

 • Noorderlicht: Een absolute favoriet om te beleven is het noorderlicht. Vooral in de winter heb je goede kansen dit natuurfenomeen met eigen ogen te aanschouwen. De spanning en de zoektocht horen bij het avontuur!

Wat groeit en bloeit er in IJsland?

Planten, bloemen en groenten zoals tomaten, komkommers en paprika’s en fruit zoals druiven en sinaasappels worden omwille van het koude klimaat in kassen geteeld. Deze kassen worden verwarmd dankzij de vele warmwaterbronnen die het land rijk is. Heel veel voedingswaren worden geïmporteerd en zijn dan ook een stuk duurder dan in Nederland. In deze IJslandse wildernis groeien ook talloze soorten wilde kruiden en mossen.

Water in IJsland

Water moet je hier niet uit flessen kopen. Het is zo overvloedig en in zuivere vorm aanwezig dat je het in elk restaurant gratis aangeboden krijgt! Het smaakt heerlijk en is een bron van mineralen, een weldaad voor je lichaam! Warm water daarentegen heeft een hele onaangename geur, het ruikt zelfs naar rotte eieren! Het water voelt zeepachtig aan op je huid, heel zacht. 

Typisch IJslands

 • De huizen zijn warm en dat zonder stookkosten! Het water komt uit de geothermische warmwaterbronnen. Ook zwembaden hebben baden met normale temperatuur en warmere baden om heerlijk in te relaxen. Wel handig die warmwaterbronnen!
 • De papagaaiduiker: Iedereen die IJsland bezoekt wil dit grappige vogeltje liefst van zo dicht mogelijk zien. Hij wordt ook wel de clown van de oceaan genoemd en lijkt op een pinguïn. Maar deze vogel kan maar liefst tot 90 km per uur vliegen en ze kunnen tot 60 m diep duiken! Ongeveer 60 % van de wereldpopulatie papegaaiduikers leeft in IJsland.

puffins

IJslandse paarden

Waar je ook gaat in IJsland, overal zie je IJslandse paarden, ook wel IJslanders genoemd. Er mogen in IJsland geen andere paarden worden ingevoerd om het ras zuiver te houden. Paarden die uit IJsland geëxporteerd worden mogen nadien ook niet meer terug. Als je van paardrijden houdt, is het zeker een aanrader om dit ook in IJsland een keer te doen. Een IJslands paard heeft namelijk een extra gang, de tölt. Het ziet er grappig uit en als ruiter blijf je beter op de zadel zitten zodat je ondertussen nog meer kunt genieten van het adembenemende landschap. Ook voor een beginneling is het een aangename manier om kennis te maken met het paardrijden.

IJslandse paarden


Typische gerechten in IJsland

 • Lamsvlees

In IJsland hebben ze heerlijk lamsvlees en het is 1 van de culinaire hoogtepunten. Het IJslandse schaap is één van de zuiverste rassen ter wereld en dat proef je echt! Het maakt niet uit hoe men het bereidt gegrild, langzaam gekookt of in een soep of kebab, je likt je vingers er bij af. De schapen zwerven vrij rond in de natuur en drinken het zuivere gletsjer water. Het vlees is puur, zuiver en dat is het geheim. Een aanrader dus!

 • Vis

Omdat IJsland omringd is door oceanen, en er ook veel rivieren en meren zijn, is IJsland de plek om te genieten van overheerlijke vis! Het is 1 van de belangrijkste ingrediënten van de IJslandse keuken. Heel bekend is hákarl, een traditioneel gerecht wat staat voor gefermenteerde haai. Als je ergens balken ziet met gedroogde vis die erg stinkt, dan is dit hákarl. Het hele proces van begraven, roken, drogen en fermenteren duurt 6 maanden.

 • Skyr

Skyr mag niet ontbreken in de traditionele IJslandse gerechten. Dit magere zuivelproduct is ondertussen ook al in Nl verkrijgbaar en lijkt op Griekse yoghurt maar is milder van smaak. Het wordt gegeten met bessen, granen en fruit en verwerkt in smoothies en ijsjes

 • Hotdog

Als je IJsland bezoekt, laat het dan zeker niet na een IJslandse hotdog te eten! Ze zijn overal te koop en met gebakken uitjes, mayonaise en mosterd een absolute aanrader! De plek bij uitstek om dit te proberen is “Bæjarins beztu pylsur” (“de beste hotdog in de stad”), een zeer bekende plek in Reykjavik.

 

Was je ook al eens in IJsland en betoverd door de pracht van dit bijzondere land? Laat dan een kort bericht na en deel je ervaring!
Wil je ontdekken wat IJslandse kruiden met je huid doen?
Bezoek de webshop of bekijk het assortiment op de pagina Natuurlijke huidverzorging overzicht