Help ik heb een parfumallergie

Als u een parfumallergie heeft, is dat heel vervelend! U bent echt niet de enige. Een kwart van de Nederlandse bevolking heeft in meer of mindere mate een allergische reactie op parfum. Hoe herken je parfumallergie, wat is de oorzaak en hoe vermijd je het?

Hoe herken ik een parfumallergie?

 Eczeem op hand door parfumallergie

Een parfumallergie uit zich in jeukende rode uitslag, soms met kleine blaasjes of pukkeltjes en komt vooral voor in de hals, decolleté en onder de oksels. Ook handeczeem wordt vaak gezien bij mensen met een allergie voor parfum door het veelvuldig gebruik van geparfumeerde handcrèmes en zepen. De uitslag ten gevolge van parfumgebruik wordt ook wel allergisch contacteczeem genoemd.

OF u een allergische reactie krijgt op een nieuw product hangt af van de hoeveelheid parfum die erin verwerkt is en voor welke geurstof u precies allergisch bent. Dit kunt u door een dermatoloog laten testen.

 

Wat is de oorzaak van parfumallergie?

Vroeger werden etherische oliën uit bloemen gebruikt om gevoelens te stimuleren en een aangename sfeer te creëren. Maar deze natuurlijke ingrediënten zijn al lang geleden door veel merken aan de kant geschoven en vervangen door chemicaliën. Je staat er niet bij stil maar dagelijks gebruiken we gemiddeld 11x per dag een product waarin parfum zit. Dat is dus gewoon teveel!

parfum

Welke producten bevatten parfum?

Veel meer dan je denkt! Parfum komt voor in:

Cosmeticaproducten:

– Producten waar parfum echt voor de geur wordt toegevoegd zoals eau de toilette en deodorant, eau de cologne en aftershave.
– Ook in de meeste crèmes, tonics en lotions.
– En in make-up zoals oogschaduw, mascara, blush en lippenstift.

Toiletartikelen

– Douchezeep en badschuim, shampoo.
– Ook tandpasta bevat vaak parfum!
– Luiers en vochtige luierdoekjes.
– Zakdoekjes, tissues en zelfs toiletpapier.

Huishoudelijke artikelen

Alle schoonmaakmiddelen, zepen, waspoeder, wasverzachter, afwasproducten, toiletverfrissers en geursprays barsten van de parfums! 

Waarom zou ik producten met parfum vermijden als ik er niet allergisch voor ben?

Een allergie komt van de ene dag op de andere. Een dagcrème die je al jaren gebruikt kan ineens tot irritatie leiden en als je huid stop zegt, is het ook echt geen lachertje! Want eens je een parfumallergie hebt, kom je er niet meer vanaf! Het lijkt me zo erg als je niet eens meer op hotel kan, omdat je jeuk krijgt van de lakens die met wasverzachter gewassen zijn! Voorkomen is beter dan genezen maar in dit geval is er geen oplossing. Heel wat mensen stoppen bij problemen tijdelijk met het gebruik van de geparfumeerde producten. Eens de allergie verdwenen is stappen ze terug over op hun vertrouwde merk en komen de symptomen snel terug.

Zijn er nog meer nadelen verbonden aan het gebruik van parfum?

Toen ik zelf nog als jonge meid met vriendinnen door een parfumwinkel slenterde, begreep ik niet waarom ik steeds misselijk en met hoofdpijn de winkel verliet. Ik bleek echt overgevoelig te zijn voor het insnuiven van deze geuren! Ik begrijp nu dat dit niet zo vreemd is en mensen die in mijn buurt komen met een sterke parfumlucht probeer ik bewust te mijden. Want zo onschadelijk zijn ze allemaal niet, die lekkere geurtjes!
Naast allergieën tonen studies zoals die van Professor Richard Sharpe, hoofdonderzoeker van de afdeling Menswetenschappen van het Medisch Adviescollege in Edinburgh (Schotland) aan dat deze giftige stoffen kanker, geboorteafwijkingen en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel veroorzaken. Op de lange termijn kunnen ze uitgroeien tot meervoudige chemische overgevoeligheid, met symptomen als hoofdpijn, vermoeidheid en ademhalingsmoeilijkheden. Hoewel nog vervolgonderzoek nodig is, werd zwangere vrouwen veiligheidshalve geadviseerd om met het oog op de gezondheid van hun baby parfums en geparfumeerde crèmes te vermijden. Voldoende reden dus om over te stappen op ‘parfumvrije’ producten. Want hoe meer u van deze dagelijkse schadelijke stoffen uitschakelt, hoe beter!

jeuk door parfumallergie

Hoe kan ik een allergische reactie door parfum voorkomen?

Het is heel moeilijk echt alle geparfumeerde producten te mijden, maar hoe meer u er mijdt, hoe beter. In elk geval de producten die op je huid aangebracht worden: dus alle crèmes, lotions en make-up. Er zijn genoeg merken als u er bewust naar op zoek gaat.

Let dus altijd op de verpakking!
Hierop wordt vermeld: “ongeparfumeerd”, “parfumvrij”, “bevat geen parfum”, of in het Engels “fragrance-free. Als deze termen er niet op staan, zit er zo goed als zeker “parfum” in!

Zijn de producten van Purity Herbs parfumvrij?

Purity Herbs producten bevatten GEEN synthetische geurstoffen maar zuivere etherische oliën met bijzonder heilzame eigenschappen. Deze zijn in bijzonder veilige hoeveelheden aanwezig en derhalve geschikt voor de erg gevoelige huidtypes. Mocht u toch twijfelen kunt u een proefverpakking bestellen.

De Herbal Wonder bevat totaal GEEN geurstoffen! Niet chemisch, niet natuurlijk.

dagcreme zonder parfum

Meer artikelen die u hierover kunt lezen zijn:
Wat is etherische olie?